Bioleev - Skwalan z trzciny cukrowej 15ml

Nowy produkt

26,00 złbrutto

Skwalan z trzciny cukrowej



Skwalan to substancja aktywna w postaci bezbarwnego, bezzapachowego i transparentnego olejku, będącego naturalnym składnikiem ludzkiego sebum, czyli ochronnej warstewki łoju na powierzchni skóry. 
SkwaLAN jest nasyconą i stabilną formą chemiczną skwaLENU. 

A skwalen jest naturalnym składnikiem ochronnej warstwy lipidowej skóry i włosów produkowanej przez ludzkie gruczoły łojowe, a także wchodzi w skład spoiwa międzykomórkowego naskórka. Zawartość skwalenu w ludzkim sebum u młodej osoby mieści się w granicach 10-15%. Począwszy od 25 roku życia, ilość skwalenu w skórze maleje i w granicach 50 roku życia spada poniżej 5%.

SkwaLEN jako substancja chemiczna jest niestabilny i pod wpływem tlenu z powietrza i promieniowania UV, ulega łatwo utlenieniu i rozkładowi, dlatego jako składnik kosmetyczny wykorzystywana jest tylko stabilna, nasycona pochodna zwana SkwaLANEM. Pod względem właściwości kosmetycznych skwaLAN wykazuje takie samo działanie, a dodatkowo stosowany zewnętrznie na skórę, nie ulega rozkładowi do niekorzystnych związków chemicznych.



Jak działa?

- zaliczany jest do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych

- jako składnik spoiwa międzykomórkowego, wpływa na utrzymanie odpowiedniej, ciekłej struktury wodno-lipidowej, która zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry

- jako jeden z ważnych elementów sebum, czyli zewnętrznej warstwy lipidowej skóry, zapewnia miękkość, elastyczność oraz chroni przed parowaniem wody z wnętrza skóry, dodatkowo wykazuje działanie ochronne przed inwazją bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV i innymi czynnikami środowiska

- skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami

- działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Jest on polecany w produktach przeciwzmarszczkowych, dla cer dojrzałych, które utraciły naturalną zawartość skwalenu

- posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne

- ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka, o wysokim powinowactwie do lipidowych struktur naskórka, dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach.

- skwalan utrwala również zapachy (nałożony na skórę bezpośrednio przed użyciem perfum rewelacyjnie przedłuży ich trwałość? Wystarczy niewielką ilość wmasować w miejsca gdzie stosujesz perfumy (za uszami, na nadgarstkach, przegubach rąk i nóg), a ulubione perfumy będą wyczuwalne przez wiele godzin. )

- jest to produkt hypoalergiczny, zgodnie z badaniami stosowany nawet w stężeniu 100% nie powoduje podrażnienia skóry. Jest on opcją dla cer bardzo wrażliwych, które nie tolerują naturalnych olejów roślinnych

- jest zaliczany do składników o niskim stopniu komedogenności (nie zatyka porów)



Dla kogo?

Polecany do każdego typu cery: w szczególności tłustej, mieszanej, wrażliwej, ze skłonnością do alergii, a także dojrzałej.



Jak używać?

Domowe kosmetyki: 

wykorzystuj jako fazę tłuszczową przy tworzeniu własnych kosmetyków oraz dodatek do maseczek.

 Na twarz:

• jako pielęgnacyjny olejek: nanieś niewielką ilość na skórę twarzy i delikatnie wmasuj. Możesz połączyć go z innymi naturalnymi olejkami

• jako wzbogacenie kremu: dodaj kilka kropli do ulubionego kremu

• jako serum pod oczy: delikatnie wklep niewielką ilość produktu pod oczami

• doskonale sprawdza się jako dwufazowy nawilżacz – w połączeniu z żelem hialuronowym

 Na włosy: 

dodaj do odżywki/serum do włosów lub stosuj niezależnie do olejowania włosów. Skwalan doskonale nawilży i odżywi Twoje włosy. Możesz także zabezpieczyć rozdwojone końcówki przed szkodliwym działaniem słońca lub wiatru i mrozu.

 Jako odżywka do paznokci: 

delikatnie wmasuj niewielką ilość oleju w paznokcie i skórki wokół nich, pozostaw do wyschnięcia.



Pojemność: 15ml

Produkty powiązane

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

18 innych produktów w tej samej kategorii:

Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).
zamknij
© EkoLiść. Realizacja - SeoPower.pl